Suomi.fi-palvelut ovat osa Suomen kansallista palveluarkkitehtuuria. Suomi.fi-palvelut tarjoavat ratkaisuja sähköiseen tunnistamiseen, toisen puolesta asiointiin sekä digitaaliseen viestintään niin julkiselle kuin yksityisellekin sektorille. Kansalaisille kokonaisuus näkyy Suomi.fi-verkkopalveluna, joka kokoaa yhteen osoitteeseen valtuuttamisen ja viranomaisviestimisen palvelut sekä kansalaiselle ja yritykselle suunnatut oppaat ja palvelutiedot.
Suomi.fi-verkkopalvelulla on tarkat saavutettavuus- ja saatavuusvaatimukset, sillä sen on palveltava kaikkia suomalaisia ympäri vuorokauden. Tämä tarkoittaa mm. näkörajoitteisten huomioon ottamista toimivalla ruudunlukijatuella. Palvelun päivittämisen puolestaan on tapahduttava ilman käyttökatkoa.
Evident on ollut vuodesta 2018 asti merkittävässä roolissa kehittämässä ja ylläpitämässä eri Suomi.fi-palveluja osana monitoimittajatiimiä. Olemme kehittäneet mm. Suomi.fi -verkkopalvelua ja -valtuuksia, ylläpidon työkaluja sekä integraatioita muihin järjestelmiin. Osana palvelujen pilveistystä olemme onnistuneet parantamaan palvelun ylläpidettävyyttä, vähentäneet bugiherkkyyttä sekä mahdollistaneet uusien toiminnallisuuksien entistä nopeamman kehityksen. Lisäksi olemme tuoneet uusia toiminnallisuuksia käyttäjille ja parantaneet suorityskykyä sekä hakukonelöydettävyyttä.
Tutustu palveluun: suomi.fi
Finnpilot Pilotage Oy on Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö. Sillä on lakisääteinen yksinoikeus luotsaustoiminnan harjoittamiseen.
Olemme tehneet Finnpilotin kanssa ohjelmistokehitystä jo vuodesta 2016. Kehityksen kohteena on luotsinvälityksen toiminnanohjausjärjestelmä, johon kuuluu mm. mobiili työaikakirjausten teko, iOS-laitteilla toimiva luotsien sovellus, julkisesti tarjottava liikenneluettelo sekä luotsintilausten tekeminen verkossa tarjottavan palvelun kautta.
Pitkän projektin aikana järjestelmä on muuttanut muotoaan Windows Server -pohjaisesta ratkaisusta aidoksi pilvipalveluksi Azuressa. Toteutusteknologia on käyttöliittymää myöten uudistettu, kehittyvän liiketoiminnan tuottamia muutoksia tuotu uusina toiminnallisuuksina käyttöön ja vanhaa koodia poistettu tai yksinkertaistettu tarpeen mukaan. Järjestelmä on ollut koko kehityksen ajan tuotantokäytössä, mikä on asettanut kovat vaatimukset tekemisen tasolle ja tavoille.
Olemme kehittäneet Kansalliskirjaston digitoitujen aineiston palvelua yhteistyössä Goforen kanssa vuosina 2014-2023 useissa hankkeissa. Kansalliskirjaston palvelussa on julkisesti saatavilla tekijänoikeudesta vapautuneita sanomalehtiä, aikakauslehtiä, pienpainatteita ja kirjoja. Myös tekijänoikeuden alaista aineistoa on saatavilla palvelussa esim. yliopistoista käsin.
Toteutimme tuen kirjoille ja käyttäjien tekemille virtuaalisille lehtileikkeille. Alkuperäinen JSP-pohjainen toteutus muunnettiin Angular-pohjaiseksi ja koodipohja kirjoitettiin pitkälti uusiksi. Hakutoimintoja parannettiin siirtämällä ne Elasticsearchin päälle. Suomen kielen taivutusmuodoille tehtiin kunnollinen tuki Voikon avulla. Suunnittelimme uuden käyttöoikeus- ja sopimusmallin, joka mahdollisti uusien osapuolien pääsyn aineistoon tarkasti hallittavalla tavalla. Näiden lisäksi teimme kaikenlaista muuta, kuten integraatioita, paransimme monitorointi- ja auditointimahdollisuuksia, jne.
Evident on ollut hankkeiden aikana vastuussa kaikesta suunnittelu- ja koodaustyöstä, ja Gofore on osallistunut käytettävyystutkimuksiin ja projektin hallintaan.
Tutustu palveluun: digi.kansalliskirjasto.fi
Virmed kehittää terveydenhuoltoa varten mm. kuvantamispalveluja. Eräs heidän tuotteensa on Medistreamer-työpöytäsovellus. Medistreamerin avulla lääkäri voi ottaa ja tallentaa potilaasta lääketieteellisiä kuvia ja videoita sekä lähettää ne Dicom-standardin mukaisesti ulkoiseen järjestelmään.
Virmed Oy:n toimitusjohtaja Ville Wuotila:
Yhteistyö Evidentin kanssa on toiminut paremmin kuin osasimme edes toivoa. Olemme tehneet yhteistyötä aiemminkin softatalojen kanssa ja missään ei ole ollut niin nopeita vasteaikoja muutospyynnöille ja toisaalta joustavuutta kehityksessä kuin Evidentillä. Olemme siis erittäin tyytyväisiä ja syvä aikomuksemme on edelleen lisätä tätä yhteistyötä uusien projektien myötä.
Medistreamer oli jo toimiva sovellus ennen mukaantuloamme. Tarkoituksemme oli tehdä useita erityyppisiä muutoksia. Ehdotimme, että lisäominaisuuksia ei kannata toteuttaa vanhentuneen teknologian päälle, vaan kirjoittaa sovellus kokonaan uudelleen toisella teknologialla (WPF). Päätös uudelleenkirjoituksesta oli perusteltu. WPF:n ansiosta sovellus on suoraan käyttökelpoinen Windows 8 -tableteissa sekä näyttää tyylikkäältä ilman pitkäkestoista pikselinviilausta. Lisäksi näyttöjen toiminnallisuudet ovat nyt toteutettu joustavammin kuin aiemmin. Niinpä muutoksien tekeminen sovellukseen on ollut vaivatonta.
Uudelleenkirjoitus vaati huolellista perehtymistä olemassa olevaan koodiin ja tuntemattomien käsitteiden analysointia. Toiminnallisuudet täytyi toteuttaa uusilla komponenteilla, vaikka tietosisältö pysyi pääosin muuttumattomana. Suuritöisimmät osuudet olivat: Potilastyölistojen haku ja kuvien eteenpäin välittäminen Dicom-kirjastolla. ActiveX-pohjaisen valmisvideokuvakomponentin upottaminen sovellukseemme. Paikalliseen tiedon säilöminen ja lataaminen XML- ja SQL-pohjaisesti. Eniten opimme kuitenkin skaalautuvien näkymien rakentamista: ilahduttavasti WPF tarjoaa ilmaisuvoimaisia rakennuspalikoita, joita yhdistämällä saa kasattua näppäriä ja ylläpidettäviä sovelluskohtaisia abstraktioita.
Keeploop Oy kehitti tablettiin kiinnitettävän mikroskoopin, jonka avulla kohdetta eri suunnista valaisemalla pystytään laskemaan kohteen pinnan normaalit ja näiden perusteella arvioimaan pinnan mikrotopografia. Tähän maailman ensimmäiseen 3D mikroskooppiin pääsimme kehittämään ohjelmiston. Ohjelmisto kehitettiin Androidin versioon 4.0 tablettikäyttöliittymään. Pääsimme suunnittelemaan ja ideoimaan Keeploopin kanssa järjestelmää ja käyttöliittymää alusta alkaen. Pinnan normaalien laskenta-algortimin toteutuksen toimitti meille Keeploop, jonka päälle toteutimme äänipohjaisen mikroskooppilaitteiston ohjauksen, kuvien ottamisen, topografiakuvien kuvienkäsittelyn ja visualisoinnin sekä perustoiminnallisuuden kuvien tallentamiseen ja selaamiseen.
Yksi ikimuistoisia insinööriuran hetkiä oli, kun ohjelmiston ollessa jo loppuvaiheessa ensimmäiset mikroskooppilaitteiston prototyypit saapuivat. Se toimii! 3D visualisointi 10 sentin kolikosta piirtyi ruudulle ja pienetkin mikroskooppiset piirteet kolikon leijonasta olivat näkyvillä. Mielenkiintoiset projektit -listalla tämä on todella korkealla.